0

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

section

Wasvoorschriften

Wasvoorschriften voor linnen, katoenen en wollen textielen

Lapuan Kankurit textielen zijn onder te verdelen in zes groepen gebaseerd op hun onderhoudsadvies: 100% en half linnen, linnenbadstof, katoenen textielen en tenslotte wollen en katoenen dekens.

100% linnen
Was linnen textielen in ruim water en gescheiden van andere was. Was op 40°C en op rustige toeren. Niet geschikt voor centrifuge of droger. In vorm brengen wanneer vochtig. Te drogen hangen op waslijn op kamertemperatuur, omdat linnen niet te snel dient te drogen. Wanner een linnen textiel product helemaal droog is, eerst vochtig maken alvorens het te strijken. Rol een vochtig textiel in een plastic tas voor een aantal uur zodat het vocht gelijkmatig in kan trekken. Strijk of mangel het textiel in de richting van de weving. 100% linnen krimpt circa 7%. Bijvoorbeeld: linnen tafellopers.

Half linnen
Was op 40°C (tot maximaal 60°C) in ruim water en gescheiden van andere was. Niet hard centrifugeren en in vorm brengen wanneer vochtig. Niet in de droger stoppen. Strijken of mangelen wanneer het textiel nog vochtig is. Half linnen krimpt circa 5%. 

Linnenfrotee
Was nieuw linnenfrotee voor gebruik. Was op 40°C in ruim water, met maximum temperatuur 60°C. Was gescheiden van andere was. Linnen vezels komen los bij eerste wasbeurten, hierom adviseren we om het filter schoon te maken na het wassen. Gebruik geen wasverwachter.Zachtjes centrifugeren en in vorm brengen wanneer vochtig. Linnenbadstof krimpt circa 10% tijdens eerste wasbeurt.

Katoenen textielen
Was katoenen textielen in ruim water, op 60°C en op lage toeren. Niet centrifugeren aangezien dit zal zorgen voor kreukels. In vorm brengen wanneer nat. Dit is zeker van belang voor katoenen tafellopers, die moeten worden uitgerekt in het midden. Niet uitrekken vanaf de zijkanten. Strijken en mangelen wanneer vochtig. Katoen krimpt circa 10%. 

Wollen deken - wollen plaid – puur nieuwe wol
Was met de hand op maximal 30°C of liefst naar stomerij brengen. Was in ruim water. Laat wasmiddel in het water goed oplossen. Deken onderdompelen en meteen wassen. Licht knijpen. Niet boenen, uitrekken of uitwringen. Grondig uitspoelen en het meeste water uitknijpen. Pers de deken voorzichtig tussen twee handdoeken tot deze half droog is. Droog de deken in luchtige ruimte, niet centrifugeren. Strijk deken wanneer vochtig of door een vochtige doek heen, maximaal op 150°C.

Katoenen deken
Wassen in wasmachine op maximal 40°C, of naar stomerij brengen. Was in ruim water. Centrifugeren mogelijk, drogen op lagere temperatuur. Strijken op maximaal 200°C.

Saunakussen
Handwas op 40°C of na gebruik onder de douche houden. Ophangen om te drogen. Niet centrifugeren. 
De vulling droogt zeer snel omdat deze geen water vasthoudt. Weg houden van de warmtebron van de sauna. Niet in sauna slapen.

Vlekken verwijderen
Gebruik een schone, vochtige doek om vlekken van vloeistoffen direct te deppen. Gebruik een bot mes om enig vuil dat gemakkelijk lostlaat voorzichtig af te schrapen. Spoel de vlek van de onderkant af met lopend water. Week het textiel in koud water om de vlek te verwijderen. Indien de vlek niet verwijderd kan worden, behandel met passend enziem-houdend vloeibaar wasmiddel en ga door met weken. Wrijf de vlek zo nu en dan lichtjes. Spray vlekkenverwijderaar op oude of diep ingewerkte vlekken en laat het werken volgens de instructies op de verpakking. Was vervolgens volgens de wasvoorschriften. Lastige vlekken kunnen gewassen worden op de 80 °C stand. Witte linnen textielen kunnen gebleekt worden met chloor-bleek. Volg de doseringsinstructies op de verpakking.